Værdier er en del af hverdagen

Hornsyld Købmandsgaards værdisæt er ikke noget, der bare ligger i skuffen

Når en ny medarbejder begynder på Hornsyld Købmandsgaard A/S, er virksomhedens kultur, ånd og værdier emner, der tales om i forbindelse med introduktion og rundvisning.

- Vores værdier er ikke bare noget, der står på et stykke papir og ligger nederst i skuffen. Vi forsøger at gøre dem til en del af dagligdagen og synliggøre dem, og vi arbejder hele tiden på, at alle ansatte kender dem. Det er vigtigt, at værdierne er nærværende og at vi alle forsøger at efterleve dem, siger Charlotte Jepsen, der er en del af ejerkredsen på virksomheden.

Charlotte Jepsen arbejder med personale- og HR-forhold, og når hun viser nyansatte rundt, kommer hun som noget helt naturligt ind på de seks formulerede værdier, der er gældende i HK Gruppen.

De seks værdier er: Gensidig respekt, holdånd, nærhed på afstand, troværdighed og ansvarlighed, forandringsvillighed samt medarbejderpleje.

- De er skabt og formuleret af de ansatte på en ”værdi-aften”, hvor vi talte om, hvad der gør forskellen og hvad der er vigtigt. Det er en del år siden, men vi føler stadig, at de ”holder” og giver god mening.

Samme forståelse
Charlotte Jepsen fortæller om værdierne, at de er med til at binde medarbejderne og afdelingerne sammen på tværs.

- Det er vigtigt, at vi har den samme forståelse af tingene og føler nærhed til firmaet, uanset om vi arbejder i Mølvang eller Hornsyld. Derfor siger vi ”Nærhed på afstand”. Og det er vigtigt, at vi værdsætter vores kolleger og tænker på at informere hinanden, når det er relevant og nødvendigt.

- Holdånd og et stærkt fællesskab er afgørende for, at vi kan nå vores mål, og det er samtidig utroligt vigtigt, at vi er ordholdende og ansvarlige i dagligdagen. Hjælpsomhed gør arbejdsdagen lettere for os alle og er med til at skabe trivsel.

- Det er også af stor betydning, at medarbejderne er parate til nye udfordringer og klar til forandring. Vi skal udvikle os fagligt og personligt, for at vi kan tilpasse os nu og i fremtiden.


Alle er vigtige
Mange af de ting, der er beskrevet i værdierne, er i virkeligheden noget, der altid har været i højsædet på Hornsyld Købmandsgaard.

- Det er jo ikke fordi vi har opfundet en masse nyt. Vi har bare i fællesskab forsøgt at fokusere på dét, der er vigtigt, hvorefter vi har beskrevet det og fastslået, at det er sådan, vi gør. Man kan sige, at vi italesætter den måde, vi ønsker, at virksomheden kører på. På den måde bliver det noget, der får betydning for os alle sammen.

- Vi ønsker, at alle medarbejdere har oplevelsen af, at de er en del af organisationen, og at alle er en vigtig brik og har en betydning for, at det hele fungerer. Der er ingen, der er bedre end andre, og der er brug for alle.

- Virksomheden blev skabt af min farfar i 1932, og den har sin egen historie. Det fortæller vi også om, når vi ansætter folk, for det er også baggrunden for den ånd og kultur, der er på stedet. Ikke fordi det er noget, vi går og taler om hver dag, men det er vores identitet, og den har en betydning.

Traditioner og fællesskab
Charlotte Jepsen siger, at man på virksomheden forsøger at skabe og fastholde nogle traditioner, som har betydning for de ansatte og dermed også for hele virksomheden.

- Vi holder personalefest, medarbejderårsmøde og sommermøde, og vi markerer mærkedage og jubilæer.  Mange har været her i en lang årrække, og det er jo fantastisk at have et samarbejde over f.eks. 25 eller endnu flere år. Vi afleverer alle julegaver personligt og ønsker glædelig jul, for det tror vi på, er noget der bliver værdsat.

- Vi har også en aktiv personaleforening, som vi bakker op omkring. Når man kan grine og hygge sig sammen i fritiden, kan man som regel også finde ud af at arbejde sammen på en god måde.

- Samtidig sætter vi fokus på vigtigheden af sundhed og motion, da vi tror på, at sunde mennesker er glade mennesker.  Vi har et cykelhold, som deltager i forskellige løb og cykler sammen. Det er også med til at skabe trivsel og sammenhold på tværs.

- Er der problemer, f.eks. med sygdom, stress eller lignende, forsøger vi at samle op, og vi har også en sundhedssikring for vore ansatte.

- Det er vigtigt, at medarbejderne trives. Vi ved jo godt, at der arbejdes hårdt og at der ydes en stor indsats. Derfor er det så afgørende, at vi har det godt på arbejdspladsen og at alle føler sig værdsat, siger Charlotte Jepsen.

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Fax: 75 68 76 41
Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11