Heste på sommergræs

Græsningssæsonen er godt i gang, og vi får dagligt opkald fra frustrerede hesteejere, der synes deres heste har mistet energien. Der er forskellige forhold, man skal tage i betragtning, når man sætter sin 4 benede ven på de åbne stepper!

·         Uanset hvilken type hest man har, anbefales det at give et vitamin- og mineral tilskud, især sidst på sæsonen hvor græsset har mistet meget af sin næring.

”Hygge” heste, ponyer og pensionister på sommerfold:
Disse heste kan oftest opretholde deres huld ved at gå på græs. Det er vigtigt, at hestene ikke bliver overvægtige, og den eneste måde at holde dem nogenlunde i huld er ved at begrænse deres indtag af græs. Overvægt øger risikoen for følgesygdomme som mave-tarm problemer, kolik og forfangenhed. Der bør også gives et tilskud af vitaminer og mineraler til heste, der ikke yder så meget. Græs indeholder rigeligt med protein og energi (den slags hesten bliver tyk af), men ikke nok sporemineraler til at dække hestens behov.

Heste og ponyer på samme fold:
Man kan ofte have en blandet flok, som står på samme fold. Her er det vigtigt at huske, at ponyer er ”bygget” til andre forhold end en varmblodshest. Man kan ikke sige, de er beviste om deres situation, men ponyer er ofte meget nøjsomme, og det er vigtig at få afstemt græsindtaget med vitaminer og mineraler for henholdsvis ponyer og heste.

Rideheste og konkurrence heste på fold.
Så kommer vi til den evige udfordring!  Vi vil gerne have vore heste på sommergræs, og skal hesten præstere, som når den går på vinterfold, hvor der bliver fodret med kraftfoder og hø, skal man tage sine forbehold.

Rideheste der ikke skal arbejde specielt hårdt i sommerperioden, og hvor rytteren kan bære over med, at der er lidt mere at slæbe rundt på, og at hesten måske er knap så entusiastisk i en schenkelvigning fordi maven er i vejen, har ikke de store problemer. Man skal blot holde øje med sin hest, sikre sig den ikke bliver for overvægtig og huske at give tilskud af vitaminer, mineraler og elektrolytter. Det kan blandes op med en håndfuld müsli eller lucerne og tildeles, når man har redet.

Har man en hest, der gerne skal præstere over hele sommeren, men som desværre har tendens til at komme til at ligne en luftballon når den går på græs, skal man tage andre forbehold.

Vi vil gerne, at vores heste kommer på fold, men omvendt duer det ikke, at vi ikke kan træne normalt. Bedst som jeg troede, jeg er den eneste i Danmark, der er udstyret med en hest, der ikke kan tåle at kigge på fodertønden eller græsset, bliver jeg kontaktet af kunder med lignede problemer. Der er kun en ting at gøre:

Disse heste kan ikke gå på døgnfold!
Så er det sagt - ingen døgnfold, hvis de har nemt ved at tage på. Deres timer på græs skal begrænses til 4-6 timer dagligt, og det skal gerne være en fold, der er græsset ned. For nogle endda kun 3-4 timer dagligt. Problemet er, at græs ikke indeholder tilstrækkeligt energi og med et stort indtag af græs, er der ikke plads til det energiholdige  foder. Hesten bliver vommet og mister sin energi.

Kan man holde sin hest i et normalt huld, når den går nogle timer på græs, opretholder man den normale foderration stævneperioden igennem. Begynder hesten at tage på i vægt, mindskes rationen, eller man skifter til foder med højere fiberindhold men mindre foderenheder og bibeholder den normale mængde vitaminer og mineraler. Hertil skal tildeles elektrolytter, der holder hesten sund og væskebalancen i top. Får hesten for lidt væske risikeres nedsat præstation og nedsat blodgennemstrømning. Hesten kan ikke komme af med sved og ødelægger derved muskler.

Så husk elektrolytter!

 

Min foderplan til en 9 års Trakehner vallak på 173 stg., der går moderat til hårdt arbejde.

·         1,2 kg lucerne (godt fiberfoder, giver mæthedsfornemmelse og feder ikke i denne mængde).

·         0,8 kg  Eggersmann Frucht Müsli (indeholder 27 % æble og ikke så mange FE).

·         0,8 kg Eggersmann High Energi (bidrager med ekstra E vitamin og letoptagelig olier) .

·         200 g  Travo E Sport (Vitaminer og mineraler).

·         120 g  Eggersmann Elektrolytter .

Han har i vinters haft en længere periode med influenza og sløvhed og jeg fik derfor taget en blodprøve for at tjekke hans værdier. Den viste, at hans værdi for røde blodlegemer var lavt. Derfor får han nu ekstra tilskud af:

·         VitaBoost (Naturlige organiske letoptagelige vitaminer og mineraler).

·         Ekstra E vitamin + Selen.

·         B vitamin kur.

Så længe han får VitaBoost, får han ikke Travo E Sport.

Er der spørgsmål til ovenstående, så tøv ikke med at kontakte mig!

Venlig Hilsen
Jeanet Schelde Petersen

Hornsyld Købmandsgaard A/S

Produktkonsulent – Hestefoder

Mobil: 2527 7383

Kontor: 7214 7083

Information

HORNSYLD KØBMANDSGAARD A/S

Nørregade 28
8783 Hornsyld

Tlf: 75 68 73 00

Mail: post@hk-hornsyld.dk
Cvr: 45 52 08 11